NE KADAR ŞAMANIZ?

Bazıları kabullenmekte zorlansa da ya da kabul etmese de Türklerin islamdan önceki dini şamanizmdi ve hala şamanlığımız devam ediyor,
40 sayısı şamanizmde önemlidir.Ölünün ruhunun bedeni kırk günden sonra terkedeceğine inanaılırdı ve ölüyü anma müzikle yapılırdı.Günümüzde mevlüd şamanizden kalmadır ve mevlüd sadece Türkler'de vardır.7,21,52 sayılarda şamanizmden gelmedir.
Aynı şekilde mezar taşı ve mezar süsleme de şaman inancıdır.Hatta önemli kişilerin mezar taşları daha büyük yapılırdı. Diğer müslüman topluluklarda mezarın kaybolması istenir,Türklerde ise kalması.Mezar ziyareti Türkler için önemlidir.
Türbe ziyaretleri de şamanizden kalmadır.Üstte belirtiğim gibi önemli insanların mezarları büyük ve gösterişlidir ve önemli kişilerin mezarları ziyaret edilir ,dua okunur.Ayrı bir yeri vardır bu mezarların.
Mezarların ayak ucuna yapılan suluklarda şaman adetidir ve ruhların susadıkça kalkıp su içtiklerine inanılır.Ayrıca kuşların,böceklerin o suluklardan su içmesinin ölmüş kişinin ruhuna fayda getireceğine inanılır,ölen küşünün ruhuyla kuş yokuyla iletişime geçtiği düşünülür.
Satılmış,Durmuş,Dursun gibi isimlerde şaman kökenlidir.Kötü ruhların çocuklara musallat olup öldürmemesi için bu isimler koyulurdu.
Köpek uluması uğursuz sayılır ve ölümü haber verdiği düşünülür.Köpek uluduğu sırada ruh gelir ,ruhu görenin ise ölümü yakınmış.
Kurşun dökmek(kut dökmek) kötü enerji ve kem gözlerden kurtulmak,uğursuzluğu def etmek için kut dökülürdü.

Sevilmeyen biri veya kötü bir varlıkların ismini söylememek:Sevilmeyen birinden bahsederken ismi lazım değil veya cin yerine üç harfli demek buradan gelir.O kişi ve şeyin ismini söylemek onu çağırmak demekti.


Geline,yeni doğum yapana,açılışta,okuma öğrenen öğrenciye kırmızı kurdele bağlamak ,kötü enerjiyi defetmek için kullanılırdı. Şimdilerde gelinlere kırmızı kurdela bağlamak bakirelik için olsa da aslında çiftin nazardan korunup,kötülüklerden uzak kalması için takılırdı. İyi niyet bu işte.
Nazar boncuğu da şamanizden kalmadır.
Şamanizm çevrecidir.Bitki,hayvan,insan farketmez.Hepsi eşit değerdedir. Bir hayvan kesileceği zaman hayvana "İhtiyacım var,aileme bakmam lazım,senden özür diliyorum"derler ve ihiyaçtan fazlası avlanmaz.Stokçuluk yoktur.Herşey ihtiyaç kadardır.
Gidenin ardından su dökmek"Su gibi git gel"sözü şamanizmden kalmadır.
Su içerken baş tutmak: Aklın başta olduğu ve su içerken aklın kaçıp gitmemesi için baş tutulur.
Eşiğe basmamak,kapı önünü süpürmek:Koruyucu ruhun eşikte beklediğine inanılır.Koruyucuya saygısızlık yapılmaması için eşiğe basmadan geçilir.
Ölünün üstüne bıçak koymak;Bıçağın kötü ruhları kaçırdığı ve ölüyü rahatsız etmemeleri için koyulur. Ölü evinde ışıkları kapatmamak aynı sebepten gelir.
Gece tırnak kesmemek:Ruh kemikte ve kanda bulunur.Kemiğin uzantısı olan tırnak gece kesmez ki ruhun parçası olan tırnak kötü ruhların eline geçmesin. 
Tahtaya vurmak: Olumsuz bir şey konuşurken kötü ruhların duymaması için tahtaya vurulurdu.Amerikalılara da "knock on the wood" şamanlardan geçmiştir.
Ağaca kumaş bağlayıp dilek dilemek:Doğaya değer verdikleri için yapılan bir olaydır.
Tanrı yukarıdadır:"Yukarıda Allah var,herşeyi görür"deriz. Bu söz şamanlıktan kalmadır.Çünkü şamanizmde Tanrı sadece yukarıdadır.İslam inancına göre ise Tanrı her yerdedir.
Merdiven altından geçmemek: Yine kötü ruhlarla alakalı bir şaman adetidir.
Yönler renklerle ifade edilirdi.Kuzey kara,batı ak,güney kızıl,doğu mavi.Ege Denizi'nin adı yakın tarihe kadar Akdeniz'di."Ordular ilk hedefiniz Akdeniz" derken günümüz Ege Denizi'ni kastetmiştir.
El öpmek,yere düşen ekmeği üç kere öpüp alna koymak ,ay dede demek,kına yakmak şamanlıktan kalma adetlerimizdir.
NOT: Bazı illerimizde cenaze sokak sokak hatta bazen başka mahalleler de dolaştırılır. Sebebi ise ruhun yolu karıştırıp eve dönmemesi evdekileri rahatsız etmemesi ve mecbur kalıp öte aleme gitmesi içindir.
Aslında güzel adetler ,bırakmamalıyız.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HELAK KAYIP KÖY

EN GÜZEL KIRMIZI OJELER

TEMELLİ MİSAFİR/ TRT TÜRK